Οι παρενέργειες της μορφίνης στους ηλικιωμένους

Δυσκοιλιότητα

Η μορφίνη είναι ένα ισχυρό φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του πόνου από τον καρκίνο, τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο στους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με μια δήλωση συναίνεσης μιας διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων για τα οπιοειδή και του σοβαρού πόνου στους ηλικιωμένους, με τον Δρ. Joseph Pergolizzi του πανεπιστημίου Johns Hopkins ως κύριο συντάκτη, η μορφίνη μεταβολίζεται κυρίως στο ήπαρ και οι μεταβολίτες της εκκρίνονται από τους νεφρούς. Έτσι, οι ηλικιωμένοι ασθενείς με ηπατική ή νεφρική νόσο χρειάζονται χαμηλότερες δόσεις ή μεγαλύτερα διαστήματα δοσολογίας.

Αναπνευστική κατάθλιψη

Ο Pergolizzi σημειώνει ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς γενικά συχνά έχουν δυσκοιλιότητα πριν από τη χρήση οπιοειδών και η μορφίνη κάνει το πρόβλημα χειρότερο – η μορφίνη είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη σε σύγκριση με άλλα οπιοειδή. Μερικοί ηλικιωμένοι ασθενείς μεταβαίνουν σε ένα λιγότερο δυσκοιλιζόμενο φάρμακο εξαιτίας της σοβαρότητας της προκαλούμενης από μορφίνη δυσκοιλιότητας. Μερικοί ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν εγκαταλείψει κλινικές μελέτες επειδή δεν μπορούσαν να ανεχθούν τη δυσκοιλιότητα που προκάλεσε η μορφίνη. Ο Ramsin Benyamin του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου του Illinois στην Urbana-Champaign λέει ότι η δυσκοιλιότητα μπορεί να συμβεί με μία μόνο δόση μορφίνης. Λέει επίσης ότι η δυσκοιλιότητα δεν είναι παρενέργεια που μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, συνεπώς, το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της θεραπείας με μορφίνη μεταξύ των ηλικιωμένων.

Γνωστική δυσλειτουργία

Σε αντίθεση με την περίπτωση των νεότερων ατόμων, η αναπνευστική καταστολή – μειωμένος ρυθμός αναπνοής που μπορεί να είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες του σώματος – είναι ένα ζήτημα με χρήση μορφίνης στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα με σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, όπως χρόνια βρογχίτιδα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ο Pergolizzi σημειώνει ότι ο κίνδυνος αυτός επιδεινώνεται εάν τα ηλικιωμένα άτομα καταναλώνουν επίσης αλκοόλ ή λαμβάνουν φάρμακα που είναι κατασταλτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως τα βαρβιτουρικά ή οι βενζοδιαζεπίνες.

Ανοσοκαταστολή

Ο Pergolizzi λέει ότι οι νοητικές ικανότητες -γνωστικότητα- των ηλικιωμένων ασθενών σε σταθερή μέτρια δοσολογία μορφίνης δεν επηρεάζονται γενικά · ωστόσο, αν η δόση είναι αυξημένη, αυτό μπορεί να προκαλέσει γνωστική εξασθένιση για έως επτά ημέρες.

Η ανοσοκαταστολή αναφέρεται στη μειωμένη ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τους βακτηριακούς και ιικούς εισβολείς εξαιτίας ενός ή περισσοτέρων παραγόντων. Μερικές φορές προγραμματίζεται η ανοσοκαταστολή, όπως και με τα ανοσοκατασταλτικά που χορηγούνται σε δότες οργάνων, έτσι ώστε το σώμα τους να μην απορρίπτει το όργανο. Γενικά, ωστόσο, η ανοσοκαταστολή δεν είναι επιθυμητή και αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα για τους ηλικιωμένους. Ο Pergolizzi σημειώνει ότι η μορφίνη είναι το πιο ανοσοκατασταλτικό οπιοειδές φάρμακο. Αντίθετα, η βουπρενορφίνη, η οξυκωδόνη και η υδρομορφόνη – όλα τα οπιοειδή – είναι σημαντικά λιγότερο ανοσοκατασταλτικά από ό, τι η μορφίνη.