Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τροφίμων gmo

ΣΦΑΙΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

Οι τροφές των ΓΤΟ είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που έχουν νέα γονίδια από άλλους οργανισμούς που προστίθενται στα υπάρχοντα γονίδια τους, σύμφωνα με το Brown University. Το πανεπιστήμιο λέει ότι ο στόχος μιας τέτοιας γενετικής μηχανικής είναι να δώσει στον αρχικό οργανισμό νέα χαρακτηριστικά, όπως αντοχή στην ασθένεια. Αν και τα τρόφιμα με ΓΤΟ μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σας και τη γενική ευημερία της γεωργικής βιομηχανίας, μπορεί επίσης να παρουσιάσουν διάφορα δυνητικά μειονεκτήματα.

Μειονεκτήματα: Αλλεργικές αντιδράσεις

Τα τρόφιμα με ΓΤΟ μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικούς κινδύνους αλλεργίας στους ανθρώπους, σύμφωνα με το Brown University. Η γενετική τροποποίηση συχνά αναμιγνύει ή προσθέτει πρωτεΐνες που δεν ήταν αυτόχθονες στο αρχικό φυτό ή ζώο, προκαλώντας νέες αλλεργικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρωτεΐνες από έναν οργανισμό στον οποίο είστε αλλεργικοί μπορεί να προστεθούν σε έναν οργανισμό που δεν ήταν αρχικά αλλεργικός, προκαλώντας την ίδια αλλεργική αντίδραση που βίωσε ο πρώτος οργανισμός.

Πλεονεκτήματα: Αντοχή εντόμων

Ορισμένες τροφές των ΓΤΟ έχουν τροποποιηθεί ώστε να είναι πιο ανθεκτικές στα έντομα. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο αναφέρει ότι ένα τοξικό βακτήριο μπορεί να προστεθεί στις καλλιέργειες για να γίνει απωθητικό εντόμων, αλλά ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Αυτό μπορεί να μειώσει την ποσότητα φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στα φυτά, μειώνοντας έτσι την έκθεση σε φυτοφάρμακα.

Μειονεκτήματα: Μειωμένη αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών

Ορισμένα τρόφιμα με ΓΤΟ έχουν ενσωματωμένα αντιβιοτικά χαρακτηριστικά για να τα κάνουν ανοσοποιητικά ή ανθεκτικά σε ασθένειες ή ιούς, σύμφωνα με το Iowa State University. Όταν τους τρώτε, αυτοί οι δείκτες αντιβιοτικών επιμένουν στο σώμα σας και μπορούν να κάνουν τα πραγματικά αντιβιοτικά φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά. Το πανεπιστήμιο προειδοποιεί ότι η κατάποση των τροφίμων ΓΤΟ και η τακτική έκθεση σε αντιβιοτικά μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών φαρμάκων που παρατηρούνται στα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο.

Πλεονεκτήματα: Προστασία του περιβάλλοντος

Το κρατικό πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα αναφέρει ότι η αύξηση των καλλιεργειών και των ζώων ΓΤΟ απαιτεί συχνά λιγότερες χημικές ουσίες, χρόνο και εργαλεία και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της διάβρωσης του εδάφους. Αυτό μπορεί να βελτιώσει τη γενική ομορφιά και την υγεία του περιβάλλοντος γύρω από τα αγροκτήματα και να συμβάλει στη διατήρηση της καλύτερης ποιότητας του αέρα και των υδάτων, που μπορεί να ωφελήσει έμμεσα την προσωπική σας ευημερία.

Ένας συνεχής κίνδυνος από τρόφιμα ΓΤΟ είναι ότι τα τροποποιημένα γονίδια των οργανισμών μπορεί να διαφύγουν στο φυσικό περιβάλλον. Το Brown University προειδοποιεί ότι τα ανθεκτικά στα ζιζανιοκτόνα γονίδια των εμπορικών καλλιεργειών μπορεί να διασχίσουν τον πληθυσμό των άγριων ζιζανίων, δημιουργώντας έτσι “υπερβολικές ζυγαριές” που είναι αδύνατο να σκοτωθούν με ζιζανιοκτόνα. Ένας σχετικός κίνδυνος είναι ότι η διαφυγή των γενετικά ενισχυμένων ζώων και της βλάστησης μπορεί να δημιουργήσει νέους υπεροργανισμούς που μπορούν να ανταγωνίζονται τους φυσικούς πληθυσμούς των ζώων και των φυτών για να οδηγήσουν ορισμένα είδη σε εξαφάνιση.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι ορισμένες τροφές με ΓΤΟ έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι πιο θρεπτικές από άποψη ορυκτών ή βιταμινών. Όχι μόνο αυτό σας βοηθά να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε, μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του υποσιτισμού στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Τα Ηνωμένα Έθνη συνιστούν ότι το ενισχυμένο με βιταμίνη Α ρύζι συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων ανεπαρκειών βιταμίνης Α.

Μειονεκτήματα: Μεταφορά γονιδίων

Πλεονεκτήματα: Περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα